U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Online

 

Het beeldbellen en online werken zijn in 2020 sterk toegenomen. Er zijn op dat gebied allerlei nieuwe ontwikkelingen gaande. Nieuwe of verbeterde diensten komen op de markt, waardoor het beeldbellen steeds professioneler wordt. In deze praktijk wordt momenteel grotendeels online gewerkt.

 

Het beeldbellen heeft een aantal praktische en psychologische voordelen, waarvan er hier enkele worden genoemd.

 

Praktisch gezien betekent beeldbellen, dat de cliënt niet naar de praktijk hoeft te komen. Dit bespaart tijd en reiskosten. De locatie van de hulpverlener of cliënt is verder onbelangrijk, zolang er maar een goede internetverbinding is. Dit maakt het mogelijk om ook begeleiding aan te bieden aan cliënten in het buitenland. Tenslotte hoeven sessies minder vaak afgezegd te worden, omdat bij lichte ziekteklachten de cliënt gewoon thuis kan blijven.

 

Psychologisch kan het beeldbellen ook voordelen bieden. Zo is het kind in de eigen thuissituatie. Het kan zich daardoor meer op zijn gemak voelen en meer inbreng hebben in hoe de sessie verloopt. Het kind zit letterlijk achter de knoppen: het kan het beeld of het geluid uitschakelen of zelfstandig de chatfunctie activeren. De indruk bestaat dat er een meer gelijkwaardige relatie ontstaat tussen hulpverlener en kind. Informatie kan ook sneller aan het licht komen, omdat de sessie in de thuissituatie plaats vindt en thuiszaken soms bijna letterlijk sneller in beeld komen. Verder lijkt bij beeldbellen het eigen initiatief van het kind en de eigen verantwoordelijkheid toe te nemen. Dit zijn belangrijke doelen in de behandeling van elk kind.

 

Bij het beeldbellen zijn een aantal voorwaarden essentieel. Zo is het belangrijk dat het kind thuis in een aparte, rustige ruimte kan beeldbellen, bijvoorbeeld de eigen slaapkamer, zodat het kind de privacy heeft om te zeggen en te doen wat het wil zonder het toeziend oog van de ouder. Een andere voorwaarde is dat het beeldbellen voldoet aan de privacynormen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AVG). Hierdoor vallen opties als Skype af. In deze praktijk wordt het beeldbellen alleen gedaan via media die voldoen aan de AVG privacy normen.