Als student van een jaar of 20 sprak ik op een feestje een jongen, die mij vertelde dat hij was veranderd van studie. Hij had eerst een technische studie gedaan aan een Technische Universiteit en was overgestapt naar een sociale studie, met vakken als psychologie en sociologie. Hij vond die sociale vakken moeilijk. Hij wist niet wat hij aan moest met die dikke boeken met honderden pagina’s, die verplicht waren voor de examens. Hoe moest hij al die pagina’s onthouden?
Verschil in aanpak
Toentertijd begreep ik dat eigenlijk niet. Het leek me dat, als hij met succes techniek had gestudeerd, psychologie voor hem toch goed te doen moest zijn? Nu, enige opleidingen en jaren werkervaring verder, weet ik wel beter.
Exacte vakken vragen om een heel andere benadering dan sociale vakken. Bij exacte vakken kan op één pagina heel veel compacte informatie staan die allemaal belangrijk is, terwijl je bij psychologieboeken vlot tig bladzijdes achter elkaar kunt lezen en het voornamelijk om de hoofdlijnen gaat.
Maar die algemene richtlijn gaat niet altijd op. Je moet als student weten wanneer je op details moet letten en wanneer op hoofdzaken, wanneer logica vooral belangrijk is en wanneer je dingen gewoon domweg uit je hoofd moet leren.
Meestal leer je dat gaandeweg tijdens de studie, waarschijnlijk vooral als je een variatie aan vakken krijgt en je uit jezelf al veel leest, maar soms lukt dat minder.
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Je mist bijvoorbeeld relevante basiskennis, je docent geeft onvoldoende aan wat de doelen zijn bij het vak en wat belangrijk en niet-belangrijk is, je hebt een meer uitgesproken profiel van cognitieve vaardigheden, je bent bijvoorbeeld veel beter in wiskunde en natuurkunde dan in talen of geschiedenis, je hebt problemen met aandacht en planning, en zo zijn er nog veel meer redenen te bedenken.
Begeleiding studievaardigheden
Begrijpend en studerend lezen
In de begeleiding studievaardigheden staan we bij al die verschillende aspecten van het studeren stil. Allereerst kijken we hoe het je vergaat met het begrijpend en studerend lezen. Heb je een goede methode bij het lezen van teksten? Kan je hoofd- en bijzaken onderscheiden, begrijp je wat je leest, doorzie je de tekst?
Daarnaast is het mogelijk dat je bij het lezen nog gehinderd wordt door zwakkere technische leesvaardigheden, dat is het vlot lezen van de woorden en zinnen op zich.
Algemene aanpak studeren
Verder bespreken we je algemene werkwijze bij het studeren. Kun je je voldoende concentreren en je aandacht goed richten? Laat je je gemakkelijk afleiden? Waar en wanneer leer je? Hoe plan je je werk? Hoe vaak herhaal je lesstof? Heb je een goed geheugen? En zo zijn er meer neuropsychologische zaken die het studeren kunnen beïnvloeden.
Gedrag & emoties
En dan zijn er nog de gedragsmatige en emotionele aspecten, die belangrijk zijn bij het leren. Raak je snel ontmoedigd of heb je er juist wel vertrouwen in, word je snel zenuwachtig, hoe is je doorzettingsvermogen, wil je alles tot in de puntjes doen, waardoor je te weinig tijd overhoudt en het overzicht verliest, hoe is je motivatie?
Individueel aangepast
De begeleiding is breed van aard, individueel aangepast aan jouw wensen en gericht op wat jij nodig hebt. We kunnen concrete lesstof bespreken, bijvoorbeeld het specifieke boek dat je moet leren. We bekijken dan je aanpak en hoe je die eventueel zou kunnen verbeteren. Ook kun je uitleg krijgen over die lesstof.
Verder kunnen we je studieplanning, concentratie en geheugenvaardigheden bespreken. En we praten over andere gedragsmatige zaken en emoties rondom het leren.
Het doel is dat jij niet alleen het specifieke vak haalt, waar je nu tegenaan loopt, maar dat je in het algemeen betere studievaardigheden ontwikkelt, zodat je volgende vakken beter aanpakt en de (studie-)toekomst zelfstandiger en met meer vertrouwen tegemoet kunt treden.
Gratis informatief consult
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie, meld je dan vrijblijvend aan voor een gratis informatief online consult.
Besluit je om daarna door te gaan, dan kun je steeds per keer een nieuwe afspraak inplannen, gewoon om het uit te proberen, maar je kunt ook kiezen voor een behandelpakket van 5, 10 of 15 sessie-uren. Je neemt dan een zogenaamde strippenkaart af en krijgt een korting, die kan oplopen tot ongeveer 10%.
Overzicht van behandelmogelijkheden
- Een kennismakingspakket van 5 sessie-uren. Deze 5 sessie-uren kunnen besteed worden aan het inventariseren van wat er speelt, gesprekken en/of behandelsessies.
- Een behandelpakket van 10 sessie-uren. Dit omvat bijvoorbeeld gesprekken, een handelingsplan en behandelsessies.
- Een behandelpakket van 15 sessie-uren. Dit kan het volgende omvatten: gesprekken, een handelingsplan, behandelsessies en een kort evaluatieverslag.
- Losse individuele sessies, individueel handelingsplan of evaluatieverslag. Het is mogelijk deze onderdelen afzonderlijk aan te vragen en daarvoor apart te betalen. Je betaalt dan het normale tarief en maakt geen gebruik van de korting, die gegeven wordt als je meerdere sessies afneemt.